5 mythes over opleidingen ontkracht

Er wordt heel veel gezegd en geschreven over levenslang leren, omscholen en bijscholen. De pandemie bracht de nood aan nieuwe competenties immers in een stroomversnelling en plots lijkt iedereen expert ter zake… Het gevaar van die vloedgolf van advies over opleidingen? Dat je als werkgever een opleidingsbeleid of een strategie voor levenslang leren uitbouwt op basis van mythes en foute of achterhaalde informatie. In wat volgt, ontkrachten we enkele van die mythes!
 

1. alleen face-to-face opleidingen zijn echt efficiënt

In deze coronatijden weten de learning en development-experten uiteraard wel dat afstandsleren even goed kan als face-to-face. En toch… Heel wat mensen hebben vandaag nog steeds het gevoel dat die lange opleidingssessies via zoom of hangout nooit dezelfde impact hebben als een groep mensen face-to-face op te leiden. Bij afstandsleren kunnen mensen zich immers gemakkelijker verstoppen of blijven doorwerken tijdens een opleiding. Of ze haken onopgemerkt af en zijn niet meer gefocust. 

En toch is het mogelijk om digitaal opleiden even sterk neer te zetten als face-to-face. Maar dan volstaat het niet om de opleidingen die je vroeger face-to-face gaf klakkeloos te kopiëren naar een digitale opleiding. Een ander kanaal vraagt immers ook een andere aanpak. Digitaal opleiden vergt veel meer momenten waarop je heel bewust interactie met de deelnemers inbouwt en echt connecteert. Je moet dus een pak creatiever zijn om de feedback van de deelnemers op te pikken, want je krijgt die niet meer vanzelf. Maar het kan zeker! 
 

2. écht leren kan alleen met formele opleidingen 

Uiteraard klopt dit niet. Mensen leren het vlotst door uit hun comfortzone te komen en nieuwe dingen te proberen. Je hebt dus nood aan een bedrijfscultuur die dat aanmoedigt en die leidinggevenden ook die dynamiek laat versterken. Laat managers elkaars mensen uitwisselen, moedig aan dat medewerkers ook buiten hun vakje meedenken naar oplossingen of goesting hebben om met nieuwe voorstellen te komen. Die out-of-the-box inzichten kunnen immers naar de buitengewone oplossingen leiden die je vandaag nodig hebt. En zo vermijd je dat er silo’s ontstaan in jouw bedrijf. 

Bovendien zorg je er zo voor dat jouw mensen zich verantwoordelijk gaan voelen voor hun eigen ontwikkeling en gaan meedenken over hoe zij hun eigen interesses en noden kunnen verzoenen met de noden van het bedrijf. Het klinkt heel erg als een buzzword, die “groei-mindset”, maar in essentie is het dit: zorg voor een omgeving die veilig is en die jouw mensen goesting geeft om nieuwe dingen te proberen en zo de beste versie van zichzelf te worden! 
 

3. hoe uitgebreider het aanbod, hoe beter! 

Klopt niet. Een te groot aanbod zorgt er net voor dat mensen afhaken. De meeste bedrijven bieden nochtans een waaier van opleidingsmogelijkheden aan. Met de enorme opkomst van online opleidingen en MOOCs (massive open online courses), is het zelfs gemakkelijk en vrij goedkoop om ook die opleidingen in het aanbod op te nemen.

De meeste bedrijven waar we mee samenwerken geven echter aan dat hun mensen erg weinig gebruik maken van zulke gratis mogelijkheden en die “gemakkelijke” tools. Daarnaast blijven medewerkers, ondanks een erg groot aanbod, toch vragen naar meer opleidingsmogelijkheden. 

Hoe dat kan? Mensen hebben echt iemand nodig die hen wegwijs maakt in het opleidingsaanbod. Iemand die hen op sleeptouw neemt. Iemand die hen tips geeft en mogelijkheden aanreikt. 

Pas dan zullen ze gemotiveerd zijn om eraan te beginnen en ook vol te houden. Bovendien kan je hen zo als werkgever beter begeleiden in de richting van opleidingen die ze nodig hebben om binnen jouw bedrijf inzetbaar te blijven! Overweeg daarom zeker om voor elke werknemer werk te maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)! Zo‘n plan vertaalt de ambities van de werkgever en de werknemer in doelstellingen en acties.
 

4. toegang tot opleidingen volstaat! 

Was het maar zo eenvoudig. Geef mensen toegang tot technologie en het internet en alle uitdagingen rond levenslang leren, omscholen en bijscholen zijn van de baan. Niet dus. Zoals ook hierboven al aan bod kwam: mensen hebben begeleiding nodig om hun eigen opleidingstraject uit te stippelen. 

Als je jouw medewerkers niet begeleidt, dan leidt dat er vaak toe dat ze geen opleidingen meer volgen of zomaar wat gaan doen zonder focus.  Maar niet iedereen heeft dezelfde noden. Sommige medewerkers hebben echt nood aan intensieve begeleiding om op het juiste spoor te blijven. Anderen hoppen zelf vlot van de ene online training naar de andere, trekken graag zelf de krijtlijnen en hebben slechts een duwtje in de rug nodig en af en toe een gesprek. 
 

5. investeer alleen in jouw high potentials

Als deze aanpak ooit al de juiste was, dan is die vandaag totaal achterhaald. Al was het maar omdat er nogal veel vooroordelen kruipen in wie als high potential wordt bestempeld en wie niet. Het oordeel van leidinggevenden over wie high potential is en wie niet, is vaak subjectief. Waardoor erg goede medewerkers geen kans meer maken. Als je het echt meent met doorgroeimogelijkheden en groeikansen voor iedereen, dan moet je ook iedereen dezelfde toegang geven tot opleidingsmogelijkheden. Dankzij een goede mix van een online opleidingsaanbod en face-to-face en on-the-job trainingen. Bovendien horen we steeds vaker van bedrijven waar we mee samenwerken dat dankzij die gelijke toegang tot opleidingsmogelijkheden al pareltjes van medewerkers zichtbaar werden. Mensen die anders zouden opgegaan zijn in de massa, staken er plots met kop en schouders boven uit.  

Wij bij Randstad RiseSmart geloven voor de uitbouw van een sterke opleidingsstrategie heel erg in de combinatie van digitaal én menselijk, tech en touch dus. We geloven er niet alleen in. Het werkt ook. Dat bewijzen de Randstad RiseSmart coaches dagelijks. Zij begeleiden elke dag mensen in loopbaantrajecten en outplacement dankzij een sterke mix van innovatieve digitale tools en persoonlijke begeleiding. Met succes.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact op!

meer weten?

contacteer ons
30 April 2021

neem contact op met een expert.

ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contacteer ons