1165_connectiebodi

Wil je écht verbinding maken met je medewerkers? Begin bij jezelf. Met embodiment, ofwel lichaamsbewustzijn, maak je verbinding met je lichaam om positieve impact te maken op de mensen om je heen. Ook op stressvolle momenten zoals een ontslaggesprek of moeilijk feedbackgesprek. Maar … hoe train je dat bewustzijn? Randstad RiseSmart weet raad.

Embodiment wilt niet zeggen dat je altijd helemaal chill en ontspannen bent. Wel ben je je constant bewust van wat er in je lichaam gebeurt. Pijn in je rug en nek, gevoelloze plekken in je onderbuik of net overgevoeligheid ergens anders? Dan gaat er bij jou een belletje rinkelen dat het tijd is om bijvoorbeeld even rust te nemen of net te bewegen. 

Bernadette Laermans en Pascale Van houte, Career Development Advisors bij Randstad RiseSmart, geven meer uitleg over embodiment en deelt praktische oefeningen.  
 

maak positieve impact met je communicatie

Je vraagt je misschien af: wáárom moet ik verbinden met mezelf? “Pas wanneer je connecteert met jezelf, kan je dat ook met iemand anders. Je houding en intonatie moeten in lijn zijn met je woorden”, vertelt Bernadette. “Wanneer alles in evenwicht is bij jezelf creëer je een gevoel van veiligheid naar de andere toe. Dat is van belang op moeilijke momenten, wanneer je bijvoorbeeld een medewerker moet ontslaan.”

Jouw lichaam vandaag is het resultaat van de keuzes die je gisteren maakte.

Bernadette Laermans, Career Development Advisor bij Randstad RiseSmart

“Met een evenwichtige geest voel je je beter in je vel, ben je meer ontspannen en kun je beter relativeren. Jouw lichaam vandaag is het resultaat van de keuzes die je gisteren maakte.”
 

herken de signalen

Hoe weet ik of ik verbonden ben met mezelf? “Het is belangrijk de signalen te herkennen die vertellen dat je dat niét bent”, legt Pascale uit:

 • je maakt structureel overuren
 • je hebt het gevoel dat je achter de feiten aanloopt
 • je hebt geen tijd voor anderen door eigen workload
 • je voelt je leeg en vermoeid na een gesprek met iemand
 • je bent uitgeput na een werkdag
 • je ervaart onnodige stress voor geplande activiteiten
 • je vergeet veel
 • je bent overenthousiast

Komen deze dingen jou bekend voor? “Dan moet er, net zoals in je wagen, een lampje beginnen branden. Wat doe je wanneer er op je dashboard een lampje brandt? Je tankt je wagen vol, pompt je banden op of vult de olie aan. Je grijpt in”, gaat Pascale verder. 
 

breng balans in de onbalans 

“Negatieve gedachten creëren spanning terwijl positieve gedachten voor ontspanning zorgen”, legt Bernadette uit. “Alleen komen die positieve gedachten niet vanzelf.”

Gelukkig kun je je gedachten beïnvloeden. Bernadette: “Adem traag en diep in en uit. Dat verlaagt je hartslag en brengt rust in je hoofd.  Zo houd je positieve gedachten gemakkelijker vast.”

Zo pas je ontspannende buikademhaling toe:

 • ga zitten of liggen en leg één hand op je borst en één op je buik.
 • adem in door je neus en laat je buik opbollen. Voel hoe je ademhaling tegen het hand op je buik duwt.
 • adem rustig uit en voel hoe je hand weer zakt. 
 • probeer dan langer uit dan in te ademen. Bijvoorbeeld: vier tellen inademen – een tel vasthouden – zes tellen uitademen – een tel vasthouden.

“Oefen dit een paar keer per dag, vijf minuten lang.”
 

via BODI™ naar lichaamsbewustzijn en verbinding

Ook BODI™ is een handige oefening om verbinding met jezelf te maken. “BODI™ telt vier stappen die je overal kunt doen”, zegt Bernadette. “Tijdens een meeting, aan de kassa in de supermarkt of thuis op de zetel.”

 • B = be conscious. Maak minstens een keer per dag via een ademhalingsoefening bewust contact met je lichaam.
 • O = observe and accept. Denk vervolgens aan de uitdaging waar je voor staat. Stel: je moet iemand ontslaan. Observeer wat je voelt: ben je bang? Ervaar je stress? Versnelt je hartslag? Accepteer deze gevoelens en probeer ze niet weg te duwen.
 • D = decide. Beslis hoe je gaat reageren en stel duidelijke doelen. Wil je impact maken? De persoon een zo aangenaam mogelijk ontslaggesprek bezorgen? Zijn of haar ambassadeurschap vrijwaren?
 • I = I choose for impact. Heb je rust en verbinding gevonden? Alleen zo vindt er een gesprek met impact plaats. 

 

Randstad RiseSmart is je partner in outplacement. Ontdek hoe wij je organisatie en je medewerkers ondersteunen in de chaotische en onvoorspelbare context van vandaag. 

meer weten?

contacteer ons
02 December 2022

neem contact op met een expert.

ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contacteer ons