549_de kost van coaching die te laat komt

Coaching aanbieden aan een medewerker die dreigt uit te vallen? Dat is eigenlijk al te laat. En het kan je onderneming een pak geld kosten. Zeker met de schaarste op de arbeidsmarkt vandaag. Ontdek hoe je van een quick fix naar een coaching culture gaat. Met tips om je directie te overtuigen.
 

wat zien wij vandaag vaak in de praktijk?

Bedrijven schakelen welzijnscoaching in als een quick fix voor individuele medewerkers die tegen de werkdruk aanlopen en stijf staan van de stress. Maar dan is het eigenlijk al te laat. Bovendien helpt het niet dat die ene medewerker erbovenop komt en er verder in de organisatie niets verandert.
 

coaching die te laat komt: de kost is groot

In België is de drempel nog altijd zeer hoog om structureel op welzijn en coaching in te zetten. Nog te vaak ligt de nadruk eenzijdig op presteren en cijfers behalen.

Dit heeft grote gevolgen:

  • medewerkers functioneren minder goed of vallen uit door burn-out
  • verlies aan productiviteit
  • meer personeelsverloop
  • moeilijk om nieuw talent aan te trekken. Want werkzoekenden kijken naar wat ondernemingen op het vlak van welzijn aanbieden. Kan ik in balans blijven bij dat bedrijf? Krijg ik genoeg autonomie? Kan ik groeien, zowel professioneel als persoonlijk?
  • negatief effect op branding
  • klanten haken af

Met de grote schaarste op de arbeidsmarkt kan je als onderneming best goed zorgen voor het welzijn van ‘het menselijk kapitaal’ dat je al in huis hebt.

Pascale Van houte, career development & energy coach Randstad RiseSmart

van quick fix naar coachingcultuur

Werken aan welzijn? “Wij bieden toch fruit aan onze mensen”, horen wij ondernemingen weleens zeggen. Maar een fruitmand is nog geen welzijnsbeleid. En coaching is een onmisbaar onderdeel van een goed uitgebouwd welzijnsbeleid.

In een beleid dat écht werkt, trek je welzijn over de hele lijn door. Dat begint bij de rekrutering. Communiceer duidelijk wat je te bieden hebt op het vlak van welzijn. Vraag aan je kandidaat: ‘Hoe draag jij zorg voor jezelf?’ Zo geef je het signaal dat medewerkers in jouw bedrijf de kans krijgen om voor zichzelf te zorgen. 

Overloop tijdens de onboarding niet alleen de technische en de veiligheidsprocedures. Laat ook welzijn aan bod komen. Zo zorg je voor jezelf in ons bedrijf. Hier kan je open conversaties voeren. Dit is de vertrouwenspersoon.

Neem welzijn op in je opleidingstraject en je aanbod voor talentontwikkeling.  

Het gaat er niet alleen om dat mensen technisch of jobgerelateerd groeien. Ook persoonlijke ontwikkeling is belangrijk. Dat is welzijn, maar die link wordt vaak niet gelegd.

Bernadette Laermans, career development & energy coach Randstad RiseSmart

Bekijk samen welke coaching bij je medewerker past en zorg ervoor dat de leidinggevende ook helemaal mee is. Want die moet weten wat te doen om de medewerker te ondersteunen, zoals tussentijdse overlegmomenten inlassen. 

Je versterkt de individuele coaching door een coachingcultuur uit te bouwen. Die begint bij executive coaching voor directie en senior management en sijpelt dan door naar het management, de teams en de individuele medewerker. 
 

hoe krijg je coaching verkocht aan je directie?

We stellen vandaag vast dat HR en management graag werk willen maken van coaching, maar dat aandeelhouders en directie niet overtuigd zijn. 3 tips om twijfelaars over de streep te trekken:

1. maak hen er bewust van dat coaching hoognodig is

De laatste 2 jaar zaten we in een rollercoaster. Er stond enorm veel druk op de ketel. En elke minuut werd opgevuld met een virtuele meeting. Tijd om op de rem te gaan staan en onszelf een spiegel voor te houden: wat zijn mijn sterktes en ontwikkelpunten? Wat vind ik écht belangrijk?

Heel goed naar jezelf kijken, dat is coaching en dat start bij de directie.

Stimuleer je directie om zich enkele pertinente vragen te stellen. Zitten we nog op één lijn met onze waarden? Willen we écht werken aan welzijn? En willen we investeren in tijd, geld en mankracht?

Pascale Van houte, career development & energy coach Randstad RiseSmart

2. overtuig met cijfers

Leg je absenteïsmecijfers en je exitcijfers voor. En maak ook de indirecte kosten helder, zoals voor opleiding en rekrutering.

Stellen de aandeelhouders 5% groei voorop? Werp dan de vraag op: hoe gaan we die groei realiseren? Misschien werken je medewerkers niet efficiënt genoeg. Wel, dan hebben ze coaching in efficiëntie nodig.

Die 5% groei bereik je dus veel beter als je aandacht hebt voor coaching en je medewerkers begeleidt om zich goed in hun vel te voelen. 

Het kost aanzienlijk minder om coaching in te schakelen, dan geld uit ramen en deuren te smijten door uitval van medewerkers en verlies aan productiviteit.

Bernadette Laermans, career development & energy coach Randstad RiseSmart

3. vergroot je slagkracht

HR wordt gezien als een expert om mensen in het bedrijf te houden − cruciaal in tijden van talentschaarste. Maar heb je als HR wel een mandaat om beslissingen te nemen en iets door te duwen?

In een ideaal scenario moet je niet voor elke 5 euro goedkeuring vragen, maar krijg je een budget waarmee je kan doen wat je belangrijk vindt. Coaching structureel inbouwen, bijvoorbeeld.

 

Een beroep doen op executive coaching? Tot een coachingcultuur komen? Neem contact op met de experten van Randstad RiseSmart. Zij zetten hun expertise en ervaring graag in om jouw onderneming te ondersteunen.

meer weten?

contacteer ons
31 March 2022

neem contact op met een expert.

ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contacteer ons