Skip to main content

de weg naar welzijn: welzijnscoach Pascale vertelt

Pascale Van houte
,

“Uw medewerkers zijn het kapitaal van uw organisatie,” zei Richard Branson. En toch hebben veel medewerkers het gevoel dat ze tot over hun oren in het werk zitten, wat leidt tot stress en minder werkgeluk. Gezonde, gelukkige medewerkers zijn echter het meest waardevolle kapitaal van je organisatie: ze zijn goed in wat ze doen en tillen je organisatie naar een hoger niveau. 

Pascale Van houte is welzijnscoach bij Randstad RiseSmart. We laten haar graag aan het woord om te vertellen over haar grootste passie: welzijn op het werk. Lees in deze blogpost hoe zij zich ontplooide als welzijnscoach en hoe ze anderen helpt hun werkgeluk te versterken. 
 

je welzijn in het oog houden: een leerschool. 

Ik mag nu wel expert zijn in werkgeluk, maar dat was niet altijd zo. Toen ik 39 jaar was werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt: werken aan jezelf is niet gewoon belangrijk, het is cruciaal, essentieel. 

Ik bouwde veerkracht op en leerde mild om te gaan met mezelf en te werken aan de overtuigingen die me in de weg stonden. En dat is een cadeau dat ik elke dag meedraag. Ik weet nu wie ik ben, waar ik voor sta en wat me voldoening geeft. Op werkvlak deed dat wonderen: verborgen talenten ontsproten en mijn eigenwaarde steeg. 

Ook ik moest leren hoe ik mild kan zijn voor mezelf en hoe ik mijn eigen grenzen kan aangeven. Het is oké om hier nog geen krak in te zijn. Welzijn is een proces voor het leven. 
 

van verpleegkundige naar welzijnscoach. 

In mijn zoektocht naar rust en efficiëntie volgde ik opleidingen en liep ik stages om waardevolle inzichten op te doen. Niet enkel leerde ik voor mezelf te zorgen, ik merkte ook dat dit onderwerp me ontzettend boeide. 

Hoe maakte ik de sprong van verpleegkundige naar welzijnscoach? Na jaren ervaring als business manager en loopbaancoach startte ik mijn opleiding als ontwikkelingscoach. Even later mocht ik mensen die op pensioen gingen ondersteuning bieden op vlak van gezondheid. Ik merkte toen dat ik mensen op een positieve manier wilde inspireren om gezonder te leven. Geen angstboodschappen, dus. Deze ondersteuning groeide uit tot de basis van heel wat interactieve sessies rond welzijn voor alle medewerkers.

Uiteindelijk maakte ik op basis van mijn passie voor het psychosociaal welzijn de keuze om een job als welzijnscoach op te nemen. 
 

werken als welzijnscoach geeft mij energie. 

Of ik energie uit mijn job haal? Absoluut. Tijdens sessies waarin je mensen aanspoort om even stil te staan, merk je dat ze opnieuw leren voelen en de connectie met zichzelf weer aangaan. En dat is de sleutel tot verandering. 

Je zet mensen in beweging om hun eigen gedrag en de overtuigingen die groei in de weg staan te erkennen. Wanneer zij vanuit die kennis kunnen groeien om een meer bewust en mild persoon, een efficiëntere medewerker en een empathische collega of leidinggevende te worden, daar word ik warm van.  
 

de hoge nood voor welzijn op het werk beantwoorden. 

Doorheen de tijd maakte ik samen met Bernadette Laermans, coach bij Randstad RiseSmart met een expertise in embodiment, verschillende ontwikkeltrajecten voor medewerkers en leidinggevenden. 

Ik merk dat organisaties vandaag de dag bereid zijn om te investeren in het welzijn van de medewerkers. Ze beseffen dat een efficiënt, geëngageerd en gemotiveerd team de drijfveer van succes is. Voor leidinggevenden is het niet makkelijk om je medewerkers op de juiste manier te ondersteunen. Als welzijnscoach help ik hen daarmee. 

de kracht van welzijnstrajecten. 

Samen met HR, directieleden en andere stakeholders breng ik de situatie van de organisatie in kaart. Door een betrokken aanpak wil ik graag gedragsverandering teweegbrengen, zowel bij leidinggevenden als bij medewerkers. 

Hoe ik dat aanpak? Door in gesprek te gaan met betrokkenen binnen de organisatie en te bepalen wat er nog mist in het bedrijf. Daarna kan ik een plan met prioriteiten opstellen en een timeline uitstippelen. Dat plan uit zich in een geïntegreerde aanpak: inspiratiesessies, interactieve sessies in groep, coachings… Het komt allemaal aan bod. Zo hebben we samen een positieve impact op het welzijn, bieden we steun en helpen we bij de reïntegratie van mensen die lang afwezig zijn geweest.

Een van de sleutelconcepten die we daarbij aanhalen is embodiment. Embodiment ligt me nauw aan het hart. Het leert mensen om te luisteren naar het fluisteren van hun lichaam en zich bewust te worden van hun eigen behoeften. Ik vind het belangrijk dat medewerkers op een duidelijke manier hun grenzen kunnen en durven aangeven. Zo verlagen ze de druk voor zichzelf, hebben ze een hoger concentratievermogen en  werken ze efficiënter. Embodiment heeft dus een positief effect op hun efficiëntie, motivatie, engagement en mentaal welzijn.

Bovendien merk je op lange termijn de positieve impact van zo’n welzijnstraject: het verloop en ziekteverzuim daalt. Op die manier bespaar je met welzijnstrajecten ook op grote kosten. Als je merkt dat je als coach verandering hebt kunnen brengen in de gezonde balans van medewerkers én het succes van de organisatie, dat geeft voldoening.
 

hoe staat het met de weg naar welzijn in jouw organisatie? 

Ben jij goed op weg naar welzijn in jouw organisatie? Of twijfel je nog over de voordelen? De Randstad RiseSmart coaches, gespecialiseerd in dit thema,  kunnen jou de mogelijkheden tonen. Samen bepalen we waar de verbeterpunten liggen. Met een welzijnstraject op maat zorgen we samen voor gelukkigere medewerkers en leidinggevenden, en een welvarende organisatie.

,

meer weten?

contacteer ons