herstructureren: hoe bereid je je personeel voor op verandering

5 tips om je communicatie te optimaliseren bij herstructureringen of collectief ontslag. Communiceer tijdig en transparant om een vlotte overgang te garanderen.

Het is geen grote verrassing dat België in 2020 een verhoogde stijging van collectieve ontslagen kende. De coronacrisis zorgde voor enkele grote herstructureringen waarvan we de impact nog lang zullen blijven voelen. Lichtpuntje: er zijn manieren om de klap voor jou en je werknemers te verzachten. 
 

1. benadruk de voordelen van verandering

Herstructureringen aankondigen is vaak moeilijk, en moeten voorzichtig gecommuniceerd worden. Toch zijn er ook enkele voordelen:

  • lagere payroll-kosten en goedkopere outsourcing
  • minder leiderschapsrollen, dus minder managementlagen
  • betere communicatie en vlottere besluitvorming
  • meer ruimte om efficiënte technologie te introduceren 

Een voorbeeld: leg de focus van je aankondiging niet op de fiscale voordelen, maar op het belang van een goede fiscale gezondheid voor het bedrijf. Iets waar ook je collega’s de vruchten van plukken.
 

2. blijf transparant

Betrek heel je team bij vergaderingen over fiscale zaken. Zo komen herstructureringen minder als een verrassing. 

Deze openheid en transparantie geven vertrouwen in het management. Laat ruimte voor vragen en wees eerlijk en empathisch - zelfs wanneer het over ontslagen gaat. 
 

3. erken de mentale impact

Vergeet niet wat voor impact een herstructurering kan hebben op je werknemers. Zelfs op zij die blijven.

Maak duidelijk dat de beslissing om te herstructureren niet persoonlijk is. Hiermee verzacht je de klap niet, maar leg je wel uit wat de achterliggende redenen zijn van het besluit. 

Zorg dat er een sociaal vangnet bestaat voor de leidinggevenden. Ook zij kunnen zich alleen voelen in hun besluitvormende rol. 
 

4. communiceer proactief

Maakt jouw bedrijf een sterke comeback na collectief ontslag? Of blijft er een donkere wolk hangen? Alles hangt af van de proactieve stappen die je onderneemt.

Je HR-management neemt de rol aan van change agent. Zorg ervoor dat zij proactief communiceren en klaarstaan om moeilijke vragen helder te beantwoorden. Blijf betrokken doorheen het hele overgangsproces, zo behoud je je positieve employer brand.

Door proactief te investeren in heldere communicatie, hoef je later geen extra tijd te steken in damage control. Dat is alweer een taak én een zorg minder. 
 

5. garandeer een vlotte overgang 

Herstructureringen blijven moeilijk, maar zijn vaak onvermijdelijk. Zorg er dus voor dat je helder communiceert, je goed voorbereidt en inzet op expertise en begeleiding van een RiseSmart-coach om een vlotte overgang te garanderen. 


Neem contact op met onze Randstad RiseSmart-experts voor begeleiding tijdens jouw herstructurering.

meer weten?

contacteer ons
26 August 2021

neem contact op met een expert.

ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contacteer ons