hybride werken_1038

Heel wat bedrijven en organisaties willen een vorm van hybride werken invoeren. Ons advies? Ga niet halsoverkop te werk. Want succesvol hybride werken is maatwerk. Persoonlijk leiderschap opnemen speelt er een belangrijke rol in. Wij delen 5 tips die jouw organisatie kunnen helpen.
 

tip 1: geef hybride werken voldoende aandacht

Overschakelen naar thuiswerken. Door corona waren heel wat organisaties en bedrijven verplicht het razendsnel te doen. Dat telewerken bleek te werken en had voordelen, voor bedrijf en medewerkers.

Ligt de keuze voor hybride werken nu ook voor jouw organisatie voor de hand? Belangrijk: vul het op maat van jouw bedrijf in. Wat werkt voor je organisatie en je medewerkers? Deels op (satelliet)kantoor werken en deels thuis of bij de klant?

Veel is afhankelijk van je activiteit. En natuurlijk ook van de rol/functie van je medewerkers.

Hoe organiseer je hybride werken? Wij merken dat veel bedrijven daarmee worstelen.

Ik hoop dat bedrijven niet te licht over hybride werken gaan. En dat ze eerst de tijd nemen om zich af te vragen: vanwaar komen we? Wat hebben we geleerd uit telewerken tijdens corona? Waar willen we naartoe?

Gretel Vlogaert, national manager career development Randstad RiseSmart

tip 2: stimuleer je mensen om persoonlijk leiderschap op te nemen

Of ze nu thuis, op kantoor of bij een klant werken, persoonlijk leiderschap laat medewerkers toe om de beste versie van zichzelf naar boven te halen. Heel belangrijk: door dat te doen, stimuleren ze het ook bij anderen.  

In de context van hybride werken betekent persoonlijk leiderschap:

  • jezelf en de situatie kennen
  1. Je medewerkers weten wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen en hun doelen te bereiken.
  2. Ze weten hoe ze hun energie kunnen managen en werkbelasting onder controle kunnen houden. Zeker belangrijk voor thuiswerkers die de neiging hebben om te lang door te werken en werk en privé in elkaar laten overlopen.
  3. Ze weten wat ze moeten doen om te blijven connecteren met hun collega’s en hun leidinggevende.
  • daarover communiceren

Jezelf kennen om te weten wat je nodig hebt om gemotiveerd en productief te zijn − waar je ook werkt − dat vraagt om communicatie en afstemming. Daarom: nodig als leidinggevende je medewerkers uit daarover met jou en je team te praten. 

Voor sommige medewerkers is het misschien aangewezen om elke dag dingen af te toetsen en een kort virtueel werkoverleg in te plannen. Voor anderen dan weer niet. Ook dat is een kwestie van maatwerk.

Gretel Vlogaert, national manager career development Randstad RiseSmart

tip 3: zet een duidelijk kader neer

Persoonlijk leiderschap? Dat is niet: we laten iedereen los of we leggen de volledige verantwoordelijkheid bij de medewerker. Mensen moeten in de eerste plaats helder weten: wat is mijn speelveld?

Geef daarom mee: wat verwachten we? Wat spreken we concreet af?

Het is aan HR om samen met de directie deze krijtlijnen te tekenen. Durf daarbij standpunten innemen, zoals: daarom kan het voor een bepaalde functie/rol wel, niet of af en toe. De afspraken kunnen heel praktisch zijn. Hoeveel dagen moet je op kantoor zijn? Moet je je werkplek dan reserveren? Welke dag zijn we er met z’n allen? Wat doen we dan? Moet je agenda die dag vrij zijn voor teamoverleg? 

De kunst is concreet af te spreken zonder alles dicht te timmeren, want dan is er geen ruimte meer voor persoonlijk leiderschap.

Gretel Vlogaert, national manager career development Randstad RiseSmart

tip 4: durf creatief en flexibel te zijn

Denk na over situaties die vroeger evident waren. Uiteraard wordt een onthaalmedewerker vooral op kantoor verwacht. Maar misschien heeft die tussendoor ook administratieve taken. Die zou hij/zij kunnen bundelen om thuis te doen.

Denk ook vooruit: hoe gaan we in welke situatie met hybride werken om? Want die context en situatie kunnen veranderen. Maatwerk blijft dus essentieel. 

En daarin speelt de leidinggevende een belangrijke rol. Hij/zij kent zijn/haar medewerkers het best en weet wat voor wie, afhankelijk van de context, haalbaar is. Ook de leidinggevende vertrekt van zelfinzicht. Hij/zij weet wat hij/zij nodig heeft om zijn/haar teamleden te inspireren hun werk goed te doen, de doelen te bereiken én bij te dragen tot het werkgeluk van iedereen.

Succesvol hybride werken is een leerproces. Er is voor bedrijven heel veel te bedenken, af te spreken, te evalueren en bij te sturen. Zo moet je durven te zeggen: dit werkt niet, we gaan het veranderen.

Gretel Vlogaert, national manager career development Randstad RiseSmart

tip 5: communicatie en feedback zijn cruciaal

Succesvol hybride werken staat of valt met duidelijke communicatie. Zowel vanuit HR/directie over het kader, als vanuit de leidinggevende over persoonlijk leiderschap.

Zie je dat iemand gegroeid is in persoonlijk leiderschap? Laat dan je waardering blijken. Moedig je medewerker verder aan en deel het geslaagde voorbeeld met teamgenoten die nog niet zo goed weten hoe ze persoonlijk leiderschap kunnen aanpakken.

Werkt ook uitstekend: medewerkers die er al heel goed in zijn collega’s positief te stimuleren, kunnen een rol als peter of meter opnemen en anderen begeleiden. Zo kan je als leidinggevende ook anderen in het team een coachingrol laten vervullen.

 

Naar de voor jouw bedrijf ideale vorm van hybride werken evolueren? Je mensen helpen om persoonlijk leiderschap op te nemen? Laat je begeleiden door een expert van Randstad RiseSmart. Neem contact op met ons. Wij ondersteunen je graag.

meer weten?

contacteer ons
24 September 2021

neem contact op met een expert.

ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contacteer ons