iedereen kan leiden: onze filosofie

Iedereen kan leiden. Deze gedurfde uitspraak is het uitgangspunt van onze leiderschapsvisie ‘The Leadership Connection’. Door in te zetten op persoonlijk leiderschap haal je met deze filosofie het beste in je werknemers naar boven. En benut je hun volledige potentieel. Maar hoe werkt dat? 
 

onze visie: naar een nieuwe bedrijfscultuur

Alles verandert enorm snel en er staat veel druk op organisaties en mensen. Het is nu meer dan ooit nodig om de balans te vinden tussen goede bedrijfsresultaten en het werkgeluk van je medewerkers. Voor onze visie zijn we teruggegaan naar de essentie. We hanteren hierbij 2 universele principes die de basis vormen van elke vorm van leiderschap: positieve connectie en authentiek maatwerk. Sterke positieve connecties stimuleren wederzijdse positieve beïnvloeding. Daarbij passen medewerkers, elk op hun eigen manier, hun stijl aan volgens de context en de situatie om zo de gewenste impact te hebben. 

Een visie dus. Of een filosofie. The Leadership Connection stimuleert een cultuur waarbij het persoonlijk leiderschap van alle medewerkers bijdraagt aan zowel de resultaten van de organisatie als het werkgeluk van iedereen die daarbij betrokken is.

stel de vraag... en luister

Hoe kunnen je medewerkers de leider in zichzelf naar boven halen? Door deze vragen te stellen:
1. wat kan ik, en wat kan ik niet?
2. wie ben ik, en wie ben ik niet?
3. wat wil ik, en wat wil ik niet?

Je kan zeggen: ik ga de vraag stellen aan medewerkers. Maar als je niet luistert naar het antwoord of je doet er niets mee, dan gaat het niet lukken. Dat moet echt in de cultuur verankerd geraken.

Gretel Vlogaert, national manager career development bij Randstad RiseSmart

Iedereen ontdekt zo welk stukje van de puzzel in de organisatie hij is, waardoor hij leider kan worden in zijn eigen expertise. Maak werk van een open cultuur die deze conversatie zowel van bovenaf als vanuit de werknemers stimuleert. 
 

iedereen leider? hoezo?! 

Eigenlijk gaan we nog een stapje verder dan 'iedereen kan leiden'. Iedereen doet dat al. Onbewust hebben we allemaal een effect op elkaar door de manier waarop we ons werk uitvoeren en onze talenten dagelijks inzetten. Het is een kwestie van mensen bewust te maken van de voorbeeldrol die ze innemen. 

Deze visie duidt dus niet op hiërarchisch leiderschap, maar op het voortdurend inzetten van ‘de beste versie van jezelf’ om zo anderen aan te zetten ook hun best te doen. Iedereen kan dit toepassen, de verpleger, de directeur en de part-time accountant.

Niet iedereen heeft de ambitie om andere mensen actief te leiden. Sommige mensen willen routinematige taken uitvoeren, en dat is geweldig. Het gaat erover dat zij dat ook op de best mogelijke manier doen en op die manier zelf een voorbeeld zijn voor anderen.

An Geypen, national manager assessment & development services bij Randstad RiseSmart

Haal het beste in je medewerkers naar boven, zodat zij maximaal gebruik maken van hun talenten en inzetten op wat ze goed en graag doen. Op die manier vergroot je de kans dat zij op hun beurt anderen beïnvloeden om het beste uit zichzelf te halen. Dat noemen we positieve connectie. Deze vorm van leiderschap versterkt zichzelf: leiderschap creëert leiderschap. 

Persoonlijk leiderschap, dat is het beste uit jezelf halen en voor jezelf een richting en aanpak bepalen. Maar het gaat ook over anderen positief beïnvloeden. En daarvoor hoef je niet in een hiërarchische positie te staan.

Frans van de Ven, executive coach bij Randstad RiseSmart en auteur van het boek 'Iedereen kan leiden'

een win-winsituatie

Als mensen bezig zijn met wat ze graag doen, waar ze goed in zijn en ze de beste versie van zichzelf kunnen worden, gaan ze duurzamer aan de slag en ervaren ze meer werkgeluk. En dat heeft rechtstreeks invloed op de resultaten en de continuïteit van jouw organisatie. Een win-win, dus.

Bij Randstad RiseSmart is The Leadership Connection altijd al een evidente zaak geweest: het is een filosofie die we al lang toepassen. Nu hebben we het helder omschreven en een naam gegeven. Zo kunnen we deze filosofie, die diep in onze bedrijfscultuur zit, eindelijk gemakkelijk verspreiden naar de buitenwereld.

Gretel Vlogaert, national manager career development bij Randstad RiseSmart

hoe met the leadership connection aan de slag gaan? 

Wil je meer weten over onze leiderschapsfilosofie?
 

download onze whitepaper
 

In september 2021 komt het boek 'Iedereen kan leiden' van Frans van de Ven uit. Dit is een no-nonsense werkboek met praktijkvoorbeelden en oefeningen waar je, van individuele medewerker tot CEO, onmiddellijk mee aan de slag kan.

the leadership connection in een paar woorden

iedereen kan leiden
19 May 2021

neem contact op met een expert.

ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contacteer ons