776_intern netwerken

Netwerken gaat niet alleen over connecteren met mensen over de organisatiemuren heen. Ook binnen je organisatie brengt het je medewerkers en je organisatie heel wat op. Wij geven je 4 manieren mee om intern netwerken aan te moedigen.
 

wat is intern netwerken?

Wanneer je netwerkt, bouw je connecties op met andere professionals die je carrière vooruit kunnen helpen. Het is een wederzijdse relatie: je bekijkt hoe je elkaar kan ondersteunen, welke nuttige informatie je kan uitwisselen en of je kan samenwerken rond een project.

Meestal netwerken we met mensen buiten de organisatie. Via LinkedIn of op een conferentie. Maar ook binnen je organisatie is netwerken een interessante opportuniteit. Dat geldt ook voor je medewerkers, of ze nu bij HR werken of bij sales. Wanneer ze geregeld van gedachten wisselen met elkaar, steken ze niet alleen professioneel iets op. Ze bouwen aan sterke positieve connecties met elkaar.

En daarom doe je er goed aan om netwerken binnen je organisatie aan te moedigen. Het levert je organisatie heel wat voordelen op:

 • intern netwerken boost de samenhorigheid en werklust;
 • je medewerkers hebben een beter idee van de missie, visie en doelen van je organisatie;
 • ze weten meer over de trends in je sector;
 • ze inspireren elkaar om nieuwe creatieve projecten uit te werken;
 • bovendien is de kans klein dat ze op zoek gaan naar een job buiten je organisatie. Tenminste, als je hen de kans geeft om te groeien binnen je organisatie.
   

hoe boost je het intern netwerken? 4 beproefde ideeën:

 1. organiseer netwerkmomenten op kantoor
  Zet geregeld interne netwerkmomenten op de kalender om mensen bij elkaar te brengen. Dat hoeft niet altijd na de werkuren te zijn, want dan zitten heel wat collega’s al thuis. Plan iets tijdens de werkdag, ook al is het maar een uur. Het is de investering meer dan waard.
   
 2. breng je collega’s online samen
  Gebruik de kanalen op je intranet om je medewerkers virtueel samen te brengen. Denk aan een forum om van gedachten te wisselen rond specifieke thema’s, een chatgroep om snel met elkaar te overleggen of een interactieve Q&A. Als jouw medewerkers nu meer van thuis uit werken, maakt de kracht van digitale tools het makkelijk om informatie uit te wisselen.
   
 3. moedig je team aan om samen op pad te gaan
  Geef je medewerkers de kans om elkaar op een andere manier te leren kennen buiten de werksfeer. Dat maakt de band tussen de collega’s nog intenser. Enkele suggesties:
  - nodig ze uit voor een evenement of conferentie binnen je sector;
  - schrijf ze in voor vrijwilligerswerk;
  - trakteer ze op een borrel of diner.
   
 4. plan de middagpauzes in
  Stel voor om de middagpauze zo in te plannen, dat je collega’s telkens met iemand anders lunchen. Nieuwe medewerkers zet je bijvoorbeeld vaker met de anciens aan tafel. Zo komen ze sneller meer te weten over de bedrijfscultuur en de doelen van je organisatie. En ook de oude garde kan veel leren van de nieuwe generatie op de werkvloer.
   

boemerang-medewerkers

De kracht van intern netwerken reikt zelfs tot buiten je organisatie. De positieve connectie tussen je medewerkers onderling en met je bedrijf wordt zo sterk dat je als werkgever altijd top of mind blijft. Ook wanneer je medewerkers het bedrijf verlaten.

Ben je dan in de toekomst op zoek naar nieuwe werkkrachten? Pols gerust eens bij je oud-collega’s. De kans is er dat ze met plezier terugkeren. Dat is niet alleen goed voor hen, maar ook voor jou. Deze boemerang-medewerkers brengen hun kennis met zich mee. Ze weten al waar je bedrijf voor staat en maken een vliegende start in hun nieuwe rol. Dat maakt de aanwerving kostenefficiënt en hun onboarding een pak eenvoudiger.

 

Bij intern netwerken draait alles rond het overbrengen van gemeenschappelijke waarden via sociale relaties. En dat leidt tot een positieve werkcultuur waarin medewerkers zich thuis voelen.

Wil je inspiratie om van intern netwerken een succes te maken? Contacteer dan de experten van Randstad RiseSmart. Zij zetten hun expertise en ervaring graag in om er voor jouw onderneming werk van te maken.

meer weten?

contacteer ons
22 April 2022

neem contact op met een expert.

ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contacteer ons