interne mobiliteit_1107

Hoe scoor je op het vlak van talentontwikkeling en interne mobiliteit? ‘Goed genoeg’ is niet het juiste antwoord in de uitdagende arbeidsmarkt van vandaag. Met meer talentmobiliteit versterk je retentie en zorg je ervoor dat je medewerkers de beste versie van zichzelf kunnen zijn. Werk maken van deze win-win? Wij delen 4 aandachtspunten met jou.
 

de context: talentschaarste én meer arbeidsmobiliteit

Bedrijven hebben vandaag heel wat jobs in de aanbieding, maar vinden moeilijk mensen om ze uit te oefenen. In het tweede kwartaal van 2021 waren er volgens Statbel, het Belgische statistiekbureau, maar liefst 172.437 vacatures bij Belgische ondernemingen. Dat is 21,81 % meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Waarom raken die vacatures vaak niet ingevuld? Door een oud zeer dat steeds meer pijn doet: de kloof tussen de vaardigheden van werkzoekenden en de verwachtingen van de bedrijfswereld. En die mismatch is vandaag niet het enige dat bedrijven parten speelt.

Almaar meer mensen mét een job zetten de stap om ergens anders aan de slag te gaan. Dat doen ze net omdat er meer openstaande vacatures zijn en ze door de pandemie het gevoel hebben dat hun loopbaan vastgelopen is. 
 

de uitdaging: als bedrijf futureproof blijven   

Hoe blijf je in deze context als bedrijf wendbaar en voorbereid op de toekomst? Interne mobiliteit stimuleren, is een noodzakelijke zet. Je slaat er twee vliegen in één klap mee: je vult vacatures in en je bindt je medewerkers aan je bedrijf.

Volgens het Talent Trends 220 rapport van LinkedIn blijven medewerkers 41% langer bij bedrijven die inzetten op interne mobiliteit. 
 

interne mobiliteit stimuleren: 4 aandachtspunten

 1. bekijk het als een strategie op lange termijn

  Loopbaanontwikkeling en interne mobiliteit zijn geen kortetermijnprojecten om retentie eenmalig te boosten − als een reactie op de talentschaarste van vandaag. Integendeel: talentmobiliteit zou altijd een belangrijke pijler van je talentstrategie moeten zijn. Alleen zo kan je je medewerkers ondersteunen om te groeien en binnen jouw onderneming de beste versie van zichzelf te zijn. Wat het je oplevert? Medewerkers die ervan overtuigd zijn dat ze hun volle potentieel kunnen benutten, kijken minder snel uit naar een andere werkgever.  
   
 2. maak je medewerkers mee verantwoordelijk voor hun mobiliteit

  Interne mobiliteit in de praktijk brengen? Het is niet de bedoeling dat je als werkgever alleen aan de kar trekt. Je medewerkers zijn ook verantwoordelijk voor hun eigen loopbaan. In welke richting willen ze evolueren? Welke skills hebben ze en welke moeten ze aanscherpen of verwerven? Waar voelen ze zich goed bij? Daar als medewerker open en eerlijk over communiceren is een kwestie van persoonlijk leiderschap opnemen. Geef je mensen de ruimte en de tools om hun mogelijkheden te verkennen en te verfijnen. Dan wordt loopbaanmobiliteit een echte win-win. Je medewerkers zijn betrokken en gemotiveerd en als bedrijf versterk je je interne talentpool.
   
 3. trek het door in élke stap van de loopbaan

  Stel jezelf de vraag: maak ik werk van mobiliteit van het begin tot het einde van de loopbaan? Van onboarding tot de exit: vraag jezelf af wat je nog beter kan doen. Stel daarbij de werknemerservaring centraal. Misschien kom je tot de conclusie dat je je employer value proposition best herziet. Om tegemoet te komen aan de verwachtingen van je medewerkers.

  Hoe scoor je op het vlak van talentontwikkeling en interne mobiliteit? ‘Goed genoeg’ is niet het juiste antwoord in de uitdagende arbeidsmarkt van vandaag. Ga een stap verder en geef medewerkers ook na het einde van hun loopbaan bij jou de kans om een nieuwe professionele toekomst op te bouwen. Je employer brand zal er alleen maar sterker door worden.
   
 4. maak vaardigheden beschikbaar voor iedereen

  Zijn er binnen je bedrijf genoeg medewerkers die kunnen doorstromen naar andere functies, maar hebben ze niet de juiste vaardigheden? Loop je dus ook intern aan tegen de veelbesproken mismatch? Maak upskilling (bijscholing) en reskilling (omscholing) beschikbaar voor iedereen, niet alleen high potentials. Dat doe je door onder meer toegankelijke (online) leerplatformen en loopbaancoaching aan te bieden. Je zal vaststellen dat mensen, mits de juiste begeleiding, veel beter dan gedacht in staat zijn om nieuwe skills aan te leren of andere rollen op te nemen.    


Wil je productief zijn, groeien, steeds betere resultaten neerzetten én inzetten op het werkgeluk van je medewerkers? Wij hebben de expertise en tools in huis om je interne mobiliteit op lange termijn te versterken. Neem zeker contact op met onze experten.

meer weten?

contacteer ons
23 December 2021

neem contact op met een expert.

ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contacteer ons