Skip to main content

investeren in werkgeluk: zo pluk je de vruchten

,

Nu de wereld pijlsnel verandert en redelijk wat onzekerheid met zich meebrengt (denk maar aan de economische crisis en andere gebeurtenissen) veranderen ook onze werkgewoonten. Dat is na de wereldwijde pandemie niks nieuws, maar we moeten er wel mee aan de slag. 

We voelen namelijk allemaal gelijkaardige angsten en onzekerheden, wat een impact heeft op ons mentaal welzijn. En dat resulteert bij veel medewerkers in een kritische blik op hun loopbaan. Toon hen dat het gras niet groener is aan de overkant door te investeren in het werkgeluk en de loopbaan van je medewerkers. 
 

wat betekent het om je goed te voelen in je loopbaan?

Je denkt misschien meteen aan de werkwijze, het team, of het welzijn van je medewerkers. En dat is goed – maar dat is niet het grote plaatje. Ook de voldoening die je uit je job en je work/life-balance haalt is van essentieel belang. 

Om je goed te voelen in je loopbaan is het belangrijk om bijvoorbeeld de ruimte te krijgen om je persoonlijke doelstellingen te bepalen én halen en stappen vooruit te zetten. Door als werkgever te investeren in loopbaanontwikkeling, help je je medewerkers doelstellingen te bereiken en vaardigheden te ontwikkelen. Zo vergroot je het engagement en het werkgeluk van je medewerkers. Bovendien zorgt het ervoor dat ze meer geneigd zijn om te blijven.
 

waarom investeer je best in loopbaanontwikkeling

Wanneer je toont dat het welzijn van je medewerkers en hun persoonlijke ontwikkeling een prioriteit zijn, voelen ze zich gezien en gewaardeerd. Door hen te tonen dat ze een waardevolle bijdrage leveren aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen zijn je medewerkers meer geëngageerd, productiever en gelukkiger op het werk. 

Anderzijds zullen je medewerkers wellicht andere oorden opzoeken als ze merken dat loopbaanontwikkeling geen prioriteit is voor het bedrijf. De kans dat ze naar een concurrent overstappen die hen wel de nodige waardering en ondersteuning in hun ontwikkeling kan bieden, is aanzienlijk.

Bovendien hoeft het investeren in de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers niet te betekenen dat de bedrijfsdoelstellingen aan de kant worden geschoven. De persoonlijke ambities  van je medewerkers kunnen je net helpen om de bedrijfsdoelstellingen te behalen. Moderne obstakels vragen immers om moderne skills en oplossingen – en medewerkers die hun vaardigheden aanscherpen kunnen je die oplossingen aanreiken.
 

hoe investeer je in loopbaanontwikkeling

Stilstaan is achteruit gaan, en dat geldt ook voor je medewerkers. Daarom is het belangrijk om persoonlijke ontwikkeling en levenslang leren te stimuleren . En dat begint bij de persoonlijke ambities van je medewerkers. Laat zien dat zij tellen.

De langetermijndoelstellingen van je medewerkers zijn enorm belangrijk voor je organisatie en dat mag je laten zien. Niet alleen is het belangrijk dat je medewerkers zich goed voelen en voldoening uit hun job kunnen halen, maar het is ook belangrijk dat ze breed inzetbaar zijn en dat hun kennis vergroot wordt. 

Waarom? Het houdt je team gemotiveerd, wat resulteert in een grotere productiviteit. Verder kan het je helpen in onzekere tijden – doordat je eigen medewerkers breder inzetbaar zijn, moet je namelijk niet naar de krappe arbeidsmarkt trekken en biedt je team een grote flexibiliteit. Ben je bijvoorbeeld genoodzaakt om functies te schrappen zodat je kosten onder controle kan houden? Dan kan je medewerker misschien een andere rol binnen de organisatie opnemen of helpt het outplacementproces hen om op een duurzame manier in de arbeidsmarkt te bewegen.

Stimuleer je medewerkers dus om aan hun ontwikkeling te denken: toon hen de voordelen (persoonlijke groei, andere of meer verantwoordelijkheden…) en laat hen hun potentieel ontdekken. Je zal zien dat ze meer geëngageerd zijn en positiever tegenover je merk en organisatie staan. En dat trekt op zijn beurt weer nieuw talent aan. 

persoonlijke doelstellingen afstemmen op die van het bedrijf

Wanneer je goed weet wat de doelstellingen van de organisatie en die van je medewerkers zijn, kan je ergens common ground vinden. Zo kan je samen op zoek naar de beste ontwikkelingsmogelijkheden en kan je je medewerkers de juiste opportuniteiten aanreiken. 

Stippel samen een strategische aanpak uit die niet alleen bijdraagt tot de ontwikkeling van je team, maar ook de efficiëntie en productiviteit verhoogt voor de organisatie. Koppel dat aan meetbare KPI’s  en je bent goed op weg naar succes. Hier vind je een paar makkelijke stappen om de ambities van je medewerkers af te stemmen op die van je bedrijf:

  1. Bepaal je bedrijfsdoelstellingen
    Leg je doelstellingen vast zodat je er duidelijke ontwikkelingsinitiatieven aan kan koppelen en een meetbare strategie kunt opstellen.
  2. Evalueer de skills die er al zijn
    Als je inzicht krijgt in de kennis en vaardigheden van het team, dan zie je meteen waar er ruimte voor groei is. 
  3. Stel duidelijke leerdoelstellingen op
    Communiceer je verwachtingen en stel samen met elke medewerker een individueel leerplan op. Door dat samen op te stellen betrek je hen in hun persoonlijke ontwikkeling en groei, en geef je hen iets om naartoe te werken.
  4. Reik de juiste opportuniteiten voor groei aan
    Roeien met de riemen die je hebt is moeilijk wanneer je enkel tandenstokers krijgt. Reik je medewerkers dus de juiste tools, kennis en kansen aan om te groeien. 
     

creëer een cultuur waarin loopbaanontwikkeling centraal staat

Een inclusieve cultuur waarin je als werkgever oprecht geeft om je medewerkers (of je menselijk kapitaal) is essentieel voor hun werkgeluk. We geven je hier enkele tips om die omgeving te creëren:

  • Laat hybride werken toe. Die verworven vrijheid is ondertussen belangrijk voor (potentieel) talent, maar definieer duidelijk wanneer je elkaar wel ontmoet. Denk maar aan teambuilding, brainstorms, klantenmeetings,...  
  • Creëer een leercultuur. Integreer bijvoorbeeld het leren in de werkuren. Daag je medewerkers uit door ze nieuwe (of meer complexe) opdrachten te geven en te experimenteren met verschillende leerstijlen.  
  • Laat je medewerkers zelf evalueren
    Maak ruimte voor zelfreflectie na elke opleiding: wat heb je geleerd? Hoe kan je deze nieuwe vaardigheden meteen inzetten,…
  • Moedig open communicatie aan. Creëer een omgeving waarin kennisdeling aangemoedigd wordt, fouten gemaakt mogen worden, vragen gesteld worden en diverse meningen gewaardeerd worden.
  • Overweeg andere denkpistes, zoals een loopbaancoach voor je medewerkers. Een coach helpt hen ten volle inzetten op hun talenten, zodat ze hun volle potentieel kunnen verkennen en ontwikkelen.   
     

aan de slag met loopbaanontwikkeling?

Ben je klaar om te investeren in het werkgeluk van je medewerkers en zo samen je bedrijfsdoelstellingen behalen? Kan je hier extra begeleiding bij gebruiken of ben je op zoek naar een coach voor je team? Contacteer onze experts, wij helpen je op weg.

,

meer weten?

contacteer ons