loopbaanbegeleiding als boost voor jouw bedrijf

Je team future-proof maken? Dankzij loopbaanbegeleiding en een duidelijk plan, bereid je ze voor op de toekomst. Ontdek hier hoe.

Loopbaanbegeleiding helpt je werknemers niet enkel na te denken over hoe ze hun loopbaan kunnen vormgeven. Het laat ook zien hoe hun waarden matchen met die van jouw organisatie.

Met deze inzichten kan jij met HR aan de slag. Zo bied je ondersteuning aan je werknemers, wat bijdraagt aan jouw bedrijfscultuur - en de vooruitgang van jouw bedrijf. 

Dit is hoe loopbaanbegeleiding in 3 stappen jouw bedrijf future-proof maakt: 
 

stap 1: laat traditioneel performancemanagement achter je

Stel je voor: je medewerkers bouwen aan hun carrière en hierdoor bouw jij aan je organisatie. Klinkt mooi? Het kan!

Traditioneel performance- en talentmanagement in combinatie met opvolgingsplanning, zorgen er samen voor dat medewerkers mee zijn met je organisatiedoelen op korte én lange termijn. 

Loopbaanbegeleiding is een essentieel onderdeel van talentmobiliteit en een effectieve manier om medewerkers en organisaties te gidsen doorheen grote veranderingen. Door nieuwe dingen uit te proberen, kan je samen groeien.

Klassieke interne opleidingen zetten in op zowel hard en soft skills. Voorbereiding op het doorgroeien naar een andere job of functie is daar vaak geen deel van. Een gemiste kans!
 

stap 2: zet in op externe coaching

Performancemanagement eindigt vaak onderaan het to-dolijstje van managers. Specifieke begeleiding vereist ervaring. Zelfs HR heeft zelden loopbaanbegeleiding-experts in hun team. Waarom dan geen hulp zoeken bij externe partijen?

Externe carrièrecoaches specialiseren zich in het ondersteunen van medewerkers op alle niveaus. Ze bieden een uitgebreide service die de druk op het performancemanagement-team, managers en HR verlicht.
 

stap 3: stimuleer vooruitgang met loopbaanbegeleiding

 1. duidelijkheid, focus en betekenis
  Reik werknemers tools en methodes aan om nieuwe denkwijzen te ontdekken en verandering aan te gaan. Dit versterkt verantwoorde besluitvorming, boost het zelfvertrouwen en een positieve mindset.
 2. nieuwe inzichten
  Leer je werknemers met een frisse blik naar de dingen kijken. Een nuttige reflex die ook tijdens de dagelijkse bezigheden van pas komt. Dankzij teamwork leren collega’s van elkaar en ontdekken ze nieuwe mogelijkheden. Die kunnen dan besproken worden met de coach.
  Bijvoorbeeld: een werknemer ziet zijn carrière slechts één richting uitgaan. Door loopbaanbegeleiding ziet hij in dat er andere opties zijn (op rol- of projectbasis). Ze bekijken samen waar in de organisatie ze zijn ervaring en skills kunnen inzetten. 
 3. kansen en oplossingen
  Research, analyse en verantwoording. Leer je werknemers hoe en waar ze jobgerelateerde data kunnen vinden en hoe ze deze data in actie kunnen omzetten. Dankzij mapping exercises herkennen ze kansen. Het bouwen van roadmaps kan nieuwe ideeën en oplossingen voor zowel de werknemer als het bedrijf opleveren. 
 4. leren communiceren
  Leer werknemers hoe ze zichzelf in de markt zetten en het verschil maken.
   

wat heb je te winnen? 

Coaching kan het beginpunt zijn voor verandering en verbetering. 

De effecten van loopbaanbegeleiding:

 • meer werktevredenheid
  Werk krijgt weer betekenis. Loopbaanbegeleiding zorgt voor een vlotte overgang naar nieuwe interne rollen, waardoor heel de bedrijfscultuur versterkt en werkgeluk groeit. 
 • een duidelijke Value Proposition voor HR
  De HR-afdeling kan de ROI van je werknemers maximaliseren en van het bedrijf een top employer maken. Zo minimaliseer je de kosten voor het outsourcen van aanwervingen. 
 • meer veerkracht
  Werknemers passen de verworven skills toe op de eigen functie, maar deze sijpelen ook door in de rest van je organisatie. Deze nieuwe kennis kan een positief sneeuwbaleffect hebben en zorgen voor veerkracht binnen de organisatie. 
 • een sterkere band tussen werknemer en organisatie
  Door de juiste acties te ondernemen versterk je de investering van je werknemers en organisatie in elkaar. Een groot voordeel in tijden van een veranderende marktdynamiek of financiële druk.

Coaching draagt bij aan het zelfvertrouwen van de werknemers, wat tastbare resultaten voor het bedrijf oplevert. Door werknemers loopbaanontwikkeling te bieden, wordt een organisatie sterker van binnenuit

Op lange termijn zal het effect van het langdurig coachen productiviteit stimuleren en werkgeluk maximaliseren. 

Jouw bedrijf ook future-proof maken? Schakel een carrièrecoach van Randstad RiseSmart in! Neem contact op met onze experts. 

meer weten?

contacteer ons
19 August 2021

neem contact op met een expert.

ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contacteer ons