loopbaanbegeleiding_068

Een grote bedrijfsherstructurering heeft impact op het menselijk kapitaal van je onderneming. Maar het biedt ook kansen. Met HR als belangrijkste schakel, kan je je oud-werknemers een mooi offboardingtraject aanbieden. Aan de hand van enkele tips, help je hen op weg naar een nieuwe professionele uitdaging.
 

denk verder dan employer branding

Doe meer dan wat wettelijk van jou als werkgever verwacht wordt. Wees zo transparant mogelijk over de situatie en de redenen achter deze moeilijke beslissing.

Het HR-team kan al voor de herstructurering initiatieven opzetten om een vlotte overgang te garanderen. We geven je 3 tips die helpen de klap van het ontslag te verzachten. Rode draad doorheen deze lijst: behoud de ‘human’ in Human Resources. 

 1. gebruik de kracht van online communities 

  Er zijn een aantal online communities die jouw vertrekkende collega kunnen ondersteunen. Zo kan je een alumnigroep aanmaken op LinkedIn om contact te onderhouden met voormalige managers en collega’s. Dit kan zeker in de overgangsperiode steun bieden aan je vertrekkende werknemer.

  Gebruik deze groep voor sociale interactie, maar ook om jobmogelijkheden te posten en op de hoogte te blijven van verdere ontwikkelingen. Dit kan handig zijn in de toekomst wanneer er weer ruimte is voor (her)aanwervingen.

  Maak ook een lijst op met externe, sectorspecifieke alumnigroepen waar je voormalige werknemer terecht kan voor steun, advies en nieuwe professionele kansen. Dit zijn vaak privégroepen waar ruimte is voor sterke onderlinge connectie.
   
 2. bied online opleidingen aan

  Tijdens de offboardingperiode kan je een inschatting maken van de huidige skills van de vertrekkende werknemer. Peil ook naar zijn ambities. Afhankelijk daarvan, is het makkelijker de juiste opleidingen te selecteren. 

  Maak een lijst op met online opleidingsplatformen. Leerrijke podcasts of YouTube-video's zijn gratis, en dus zeer toegankelijk. Maar je kan hen ook doorverwijzen naar de (online) opleidingen van Randstad. Met hun Goodhabitz platform bieden zij meer dan 80 verschillende opleidingen aan. Voor zij die door de bomen het bos niet meer zien is er de Goodscan: een test waarmee je ontdekt wat je groeikansen zijn en welke opleidingen er bij je passen. Ideaal voor de oud-werknemer met keuzestress. 
   
 3. zorg voor loopbaanbegeleiding & voorbereiding

  Met loopbaanbegeleiding leer je je werknemer heel wat bij. Bereid samen sollicitaties voor of geef workshops rond personal branding Zo is je werknemer snel weer klaar voor de arbeidsmarkt.

  ​​​​​​​Mensen die langer dan 5 jaar bij jou in dienst zijn, zijn niet voorbereid op de realiteit van de huidige jobmarkt. Schakel carrière coaches in om deze overgang te vergemakkelijken. 

bekijk de optie van outplacement

Outplacementcoaching is een waardevolle tool om samen met een carrièrecoach een nieuwe professioneel doel te vinden. Zo ondersteun je jouw oud-werknemer in het zetten van stappen richting een nieuwe job.

Op zoek naar een coach die jouw bedrijf kan ondersteunen in tijden van verandering? Neem contact op met onze Randstad RiseSmart outplacement experts.

meer weten?

contacteer ons
01 October 2021

neem contact op met een expert.

ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contacteer ons