meer proactiviteit in jouw hr-aanpak

Met de juiste hr-strategie kunnen hr-teams veel proactiever worden en beter anticiperen zijn op veranderingen. Door je talentstrategie te hertekenen, kun je er immers voor zorgen dat je steeds op het juiste moment over het juiste talent beschikt. Hieronder delen we graag vier belangrijke stappen om proactiever te worden in jouw hr-strategie.

1. sync met de lange termijn-doelstellingen

Als hr-afdeling heb je de belangrijke taak om te voorspellen welke vaardigheden jouw bedrijf in de toekomst zal nodig hebben. Om dat correct te kunnen inschatten, moet je erg nauw samenwerken met de leidinggevenden van de verschillende departementen binnen jouw bedrijf. Zij kunnen immers het best inschatten welke uitdagingen hen wachten en welk soort medewerkers het meest geschikt zijn om die het hoofd te bieden. Dankzij regelmatig overleg met de collega’s kan je vervolgens een prognose maken van je personeelsbehoeften in de komende jaren. Het spreekt voor zich dat die prognose regelmatig zal moeten worden bijgestuurd in deze ‘wereld in verandering’.

2. bouw een talent pipeline 

Wanneer je weet welke vaardigheden je zult nodig hebben en een plan hebt gemaakt voor je toekomstige personeelsbehoeften, is het tijd om een zogenaamde talent pipeline te bouwen. Door een netwerk van potentiële kandidaten met de juiste vaardigheden op te bouwen, heb je talent binnen handbereik als plots een functie ingevuld moet worden en verlies je geen tijd.

Er zijn verschillende manieren om een talent pipeline te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld medewerkers aanmoedigen om te netwerken, je huidige werknemers om referenties vragen of om interessante profielen door te spelen. Idealiter breng je die mensen dan samen in een community waar je interessante informatie met hen deelt zodat je op regelmatige basis contant houdt en ze geconnecteerd willen blijven met jouw bedrijf tot op het ogenblik dat je hen echt een job te bieden hebt. 

3. benut flexibel talent

Om te kunnen anticiperen op verandering, moet je wervingsstrategie flexibeler worden. Met een flexibel personeelsbestand beschik je immers over op een enorme kracht om op te schakelen en aan te passen indien nodig en beschik je over de juiste competenties op het juiste moment. Bovendien bespaar je heel wat kosten. Uit onderzoek van American Express blijkt dat 75 % van de bedrijven flexibele krachten zoals freelancers en uitzendkrachten de komende jaren als een belangrijk onderdeel van hun personeelsbezetting beschouwen.

4. versterk jouw employer brand

Aantrekkelijke werkgevers trekken gemakkelijker gekwalificeerde kandidaten aan. Het is dan ook belangrijk om voortdurend te kijken hoe je je jouw cultuur kunt doorvertalen naar wat jouw potentiële medewerkers zoeken bij een werkgever en hoe je je met jouw employer value proposition kunt onderscheiden van de concurrentie. Heel wat bedrijven doen aan window dressing. Randstad doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar de employer brands van de Belgische werkgevers en kan jou zeker advies geven over hoe je jouw employer brand kunt aanscherpen.

 

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen als je meer proactiviteit wil inbouwen in jouw hr-strategie? Neem dan zeker contact op!

 

meer weten?

contacteer ons
12 August 2021

neem contact op met een expert.

ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contacteer ons