talent aan boord houden: hoog tijd voor meer mobiliteit_604

Hoe ga je om met talent in een arbeidsmarkt waarin werknemers aan zet zijn? Zeker nu meer en meer mensen overwegen van job te veranderen. Blijven doen wat je altijd al gedaan hebt?  Geen optie. Hoog tijd voor doorgedreven talentmobiliteit! Wij serveren je een aanpak in vier stappen.
 

het probleem: goede mensen stromen uit

Talent vinden? Niet evident in een ‘werknemersmarkt’ waarin werknemers met veelgevraagde profielen de banen voor het uitkiezen hebben.

Talent behouden is in zo’n markt dan ook cruciaal. Maar wat merken we nu? Heel wat werknemers gaan op zoek naar nieuwe kansen. Vaak willen ze een zinvolle(ere) job met meer mogelijkheden om zich te ontplooien.

Talent aan boord houden? Geef je medewerkers de kans om nieuwe dingen te doen, te groeien en de beste versie van zichzelf te worden.
 

de oplossing: interne mobiliteit aanmoedigen

Dat betekent: schuiven met rollen en talent op nieuwe manieren bekijken en inzetten. Vraag je af welke vaardigheden van je mensen ook in andere rollen of functies van pas kunnen komen. En geef je medewerkers de mogelijkheid om die vaardigheden aan te scherpen.
 

een aanpak: in vier stappen

1. stimuleer persoonlijk leiderschap

Medewerkers willen soms hun job/loopbaan anders aanpakken. Maar vaak kunnen ze niet precies de vinger leggen op welke richting dat moet uitgaan. Door persoonlijk leiderschap te stimuleren, ondersteun jij hen hierbij. Persoonlijk leiderschap gaat uit van 3 vragen die voor interne mobiliteit essentieel zijn:

  1. wat kan ik, en wat kan ik niet?
  2. wie ben ik, en wie ben ik niet?
  3. wat wil ik, en wat wil ik niet?

Medewerkers die weten wat ze kunnen en willen − en eventueel moeten bijspijkeren, hebben een goed zicht op welke nieuwe kansen het best bij hen passen. Ze zijn bovendien in staat om hun volle potentieel te benutten, ook in andere rollen/functies. En, heel belangrijk, ze beïnvloeden anderen positief. Je mensen inzicht geven in hun competenties, potentieel en loopbaanmogelijkheden? Een externe loopbaancoach kan helpen

2. welke nieuwe rollen zijn er?

Mogelijk zijn er in jouw bedrijf interne kansen waaraan je medewerkers niet eens denken. Het is aan jou als werkgever om breed te communiceren welke nieuwe rollen en mogelijkheden er zijn. Leg ook heel transparant uit wat ze inhouden. 

3. geef iederéén de kans

Sommige bedrijven bieden alleen opleidingsmogelijkheden aan high potentials of high performers. In het verleden was dit misschien voldoende, maar in een werknemersmarkt moet de lat echt hoger liggen. Geef iedereen de kans zich te ontwikkelen en te netwerken. Alleen zo laat je élk talent op het werk de beste versie van zichzelf zijn. En je geeft het signaal dat inclusie in jouw organisatie geen lege doos is. 

4. herbekijk hoe je talent aantrekt

In een arbeidsmarkt waarin werknemers aan zet zijn, is het een uitstekend idee om je wervingsproces onder de loep te nemen. Is het aangepast aan deze nieuwe realiteit? Stel jezelf deze vragen:

  • Is onze sollicitatieprocedure eenvoudig genoeg? Schrap onnodige stappen.
  • Is ons aanmeldingssysteem inclusief? Welke invulvelden laten we beter weg?
  • Nemen we mensen aan voor één bepaalde job of kijken we breder en verder dan dat? 

Met een loopbaanontwikkelingsprogramma van Randstad RiseSmart krijgt je nieuwe medewerker vanaf de eerste werkdag de kans om te groeien.
 

als het toch tot een afscheid komt ...

Zijn de nieuwe prioriteiten of interesses van je medewerker te ver afgeweken van je missie en je bedrijfsdoelstellingen? Dan is het best om hem/haar toch te laten gaan. Zorg er in dat geval wel voor dat je op een fijne manier afscheid neemt. Die exit-ervaring moet het verlengstuk zijn van een positieve werknemerservaring en een weerspiegeling van je waarden en brand. Met kwaliteitsvolle outplacementbegeleiding help je de vertrekker op weg naar een nieuwe professionele uitdaging. En je maakt er gegarandeerd een supporter voor en een ambassadeur van je bedrijf van. 

 

Interne mobiliteitstrajecten uittekenen afgestemd op jouw doelstellingen? Begeleiding op maat voor je medewerkers? Onze experten maken er graag werk van.

meer weten?

contacteer ons
29 October 2021

neem contact op met een expert.

ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contacteer ons