vaninternnetwerknaarinternemobiliteit_245

Een arbeidsmarkt in crisis. Vacatures die niet ingevuld raken. Waar vind je nog nieuw talent? Ons voorstel: durf intern naar talent te speuren. Hoe stoom je je huidige medewerkers dan klaar voor een nieuwe functie? Een intern netwerk biedt het antwoord. 
 

connectie is retentie 

Interne mobiliteit stimuleren? Dan moeten je mensen eerst lang genoeg blijven om te kúnnen doorgroeien. Onderzoek toont aan dat iemand met een een sterk intern netwerk meer kans heeft om langer dan 2 jaar bij zijn werkgever te blijven. Omgekeerd vertrekken medewerkers met een sterker extern netwerk sneller naar een andere werkgever. 

Zeker na een lange thuiswerkperiode voelen collega’s zich minder geconnecteerd dan ooit. Geef je medewerkers dus de tijd en de plaats om te bouwen aan hun interne netwerk.

Hoe pak je dat aan? 
 

netwerken kan je leren: 3 tips

 1. plezier maken mag
  Laat werknemers (virtuele) spelletjes spelen en zet collega’s uit verschillende functies samen in één team. Zo leg je informele connecties die kunnen leiden tot professionele samenwerkingen! 
   
 2. social media verlaagt de drempel
  Richtte jouw bedrijf al een intern sociaal netwerk op? Collega’s krijgen zo de kans elkaar te benaderen via een nieuwe weg. Een scherm voelt vaak als een veilige plek om tips te vragen of een kennismakingspraatje aan te gaan. 
   
 3. netwerken kan je leren
  Netwerken zit niet bij iedereen in het bloed. Organiseer een networking workshop of reik e-mailtemplates aan. Contacten leggen gaat namelijk vlotter wanneer je alleen je naam moet invullen. 
   

intern netwerk boost interne mobiliteit

Hoe vaker mensen met elkaar connecteren, hoe meer ze over elkaar leren.

Stel: je marketing director zit vast met een opdracht en deelt dit met zijn interne netwerk. De social media manager weet daar wel raad op! Samen komen ze tot een oplossing. Wat blijkt? De social media manager volgde vorig jaar een avondopleiding digital marketing en wist zo exact in te haken waar de marketing director het antwoord niet vond. 

Durf verschillende functies en persoonlijkheden aan één tafel te zetten. Dit kan zowel in een informele als formele setting. Jij krijgt een helder zicht op de skills die jouw mensen hebben en weet meteen waar upskilling of reskilling (bij- of omscholing) van pas zou komen. Bovendien stimuleer je persoonlijk leiderschap: je werknemers ontdekken waar ze goed in zijn en beïnvloeden anderen om het beste in zichzelf naar boven te halen. 

Deze spontane samenwerkingen leiden tot meer innovatie en blazen een frisse wind doorheen je bedrijf. En dat zonder iemand nieuw aan te nemen. Dat kan tellen! 


Interne mobiliteitstrajecten uittekenen afgestemd op jouw doelstellingen? Begeleiding op maat voor je medewerkers? Onze experten maken er graag werk van. Neem zeker contact met ons op.

meer weten?

contacteer ons
26 November 2021

neem contact op met een expert.

ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contacteer ons