Als mentor ondersteun je jouw werkzoekende 'mentee' om zijn weg te vinden op de Vlaamse arbeidsmarkt. Je maakt je mentee wegwijs in onze samenleving en arbeidscultuur, beroepscodes en sectoren. Zo help je hem om de kloof tot de arbeidsmarkt te overbruggen en de stappen te zetten naar die zo belangrijke eerste job. Het project heeft bovendien nog een extra dimensie: door je open en menselijk op te stellen, bouw je een waardevol sociaal contact op met de nieuwkomer. En ook dat helpt bij zijn integratie.

een mentoringstraject duurt 6 maanden

Als mentor word je niet aan de eerste de beste nieuwkomer gekoppeld. Op basis van een grondig kennismakingsgesprek zorgen we voor een goede match. Dat is belangrijk, want het mentortraject duurt 6 maanden. Die hele periode krijgen jij als mentor en jullie als duo ondersteuning van Randstad RiseSmart, zodat je kan groeien in je rol als mentor. We bieden een aantal leerrijke workshops zoals
 

  • positief omgaan met verschillen
  • oplossingsgericht coachen
  • taalondersteunend coachen
  • hedendaagse sollicitatievaardigheden

wie begeleid je?

De mentees die in het traject stappen, zijn nieuwkomers die minstens een diploma hoger onderwijs behaald hebben in hun thuisland. Ze zijn bij VDAB in begeleiding en wonen in Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant of Limburg. Ze kennen geen Nederlands of spreken het onvoldoende om een job te vinden op hun opleidingsniveau. Je begeleidt je mentee dus voornamelijk in het Frans, Engels of Duits. Ken je een andere taal zoals bv gesproken Arabisch dan is dit zeker een grote troef!

jouw profiel

Ook van de mentoren verwachten we dat ze minstens een diploma hoger onderwijs hebben (of gelijkwaardig door ervaring). Wat nog meer?

  • Je bent vertrouwd met het reilen en zeilen van de huidige arbeidsmarkt
  • Je kan vlot communiceren in het Nederlands, Frans, Engels of Duits. 
  • Je kan je minstens tweewekelijks vrijmaken om je mentee te coachen (overdag of 's avonds). Dat doe je enthousiast en met een positieve instelling; vastberaden om je mentee vooruit te helpen.

Ben je gepensioneerd, heb je een sabbatjaar of ben je sinds kort zelf werkzoekend? Ook als je zelf niet werkt, kan je mentor worden. Vereiste is wel dat je voldoende linken hebt met de huidige arbeidsmarkt.

maak het verschil

Wil je andere mensen en culturen leren kennen? Wil je jouw kennis en knowhow delen met nieuwkomers? Wil je een positieve bijdrage leveren aan een inclusieve samenleving? Neem zeker contact met ons op voor meer info en een eerste kennismaking. Want als mentor kan je echt een verschil maken.


Ja, ik wil mentor worden?!
 

Neem contact met ons op via mail

31 March 2022

neem contact op met een expert.

ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contacteer ons