Het beroep van vrachtwagenchauffeur is traditioneel een knelpuntberoep. De vacatures raken moeilijk ingevuld, onder andere omdat je er een C of CE rijbewijs voor nodig hebt, en dat heeft niet iedereen zomaar op zak. Met het project ‘Coördinatie rijbewijs C/CE, voordien IBO km-heffing’ passen we daar een mouw aan. Met succes, zoals blijkt uit het verhaal van Nadia.
 

al 276 extra chauffeurs

Transport is de motor achter onze economie. Chauffeurs zijn dus broodnodig, maar o zo moeilijk te vinden. Om het aanbod te vergroten, leidt Randstad RiseSmart sinds 2017 samen met erkende rijscholen werkzoekenden op tot vrachtwagenchauffeur. We doen dit binnen het project ‘Coördinatie rijbewijs C/CE’ van VDAB, dat loopt in Antwerpen, Limburg en West-Vlaanderen. Sinds we het project opstartten, hebben we een mooi resultaat neergezet en zijn de drie provincies maar liefst 276 chauffeurs rijker. Sinds juli 2022 is het project verlengd waar we de goedkeuring gekregen hebben om het succesvol project verder te zetten. Ondertussen in de regio vergroot naar Brussel/Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen.
 

Nadia bewijst: uitstel is geen afstel

Een van die chauffeurs is Nadia. “Mijn vader was vrachtwagenchauffeur. Als kind keek ik naar hem op en zei ik altijd dat ik later ook chauffeur wou worden, net als hij.”

Toen ik eindelijk oud genoeg was om voor mijn rijbewijs te gaan, werd ik zelf mama. De zorg voor mijn kindje zou niet te combineren zijn met een job als chauffeur, dus ik liet mijn droom varen. Maar hij bleef wel altijd in mijn achterhoofd hangen…

Nadia, vrachtwagenchauffeur via Randstad RiseSmart

“15 jaar later leerde ik mijn vriend kennen. Toeval of niet: hij was vrachtwagenchauffeur! Hij moedigde me aan om mijn kinderdroom waar te maken. Niet veel later zat ik rond de tafel met Nancy van Randstad RiseSmart. En vanaf dan ging alles razendsnel! Op amper vier maanden behaalde ik mijn rijbewijs CE. Ik werd enorm goed begeleid: door de instructeurs, door het bedrijf waar ik mijn stage deed en door Nancy. Meteen na de opleiding kreeg ik een vast contract en een eigen vrachtwagen. Ik ben dolgelukkig met mijn nieuwe job en enorm dankbaar voor de kans die ik gekregen heb. Als je dus een chauffeur met een big smile achter het stuur ziet zitten… Dat ben ik! (lacht)”
 

hoe loopt het IBO-traject? 

De gratis individuele beroepsopleiding (IBO) kan opgestart worden zodra we een werkzoekende gematcht hebben met een werkgever. De werkzoekende start zijn/haar opleiding bij het bedrijf en volgt ondertussen praktijklessen bij de rijschool. Slaagt de cursist in de opleiding, dan neemt de werkgever hem of haar meteen in dienst.  
 

bent u ook op zoek naar chauffeurs?

Dit succesverhaal is ondertussen over heel Vlaanderen en Brussel uitgebreid.

Bent u als bedrijf onderhevig aan kilometerheffing en op zoek naar (een) chauffeur(s)? Neem dan zeker contact op met een van onze gespecialiseerde consultants:

29 March 2023

neem contact op met een expert.

ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contacteer ons