Op vrijdag 21 april (11u-12u) organiseren we onze volgende ‘Up With Randstad RiseSmart’ webinar. Gedurende 60 krachtige minuten bieden Kris De Schutter, partner arbeidsrecht bij Loyens & Loeff, en onze experte Bernadette Laermans u inzicht in het wettelijk kader rond re-integratietrajecten van langdurig zieken én hoe het anders kan. 
 

data duwen ons met de neus op de brand 

Dertig jaar geleden was 2,5% van de bevolking langdurig ziek. Vandaag is dat meer dan het dubbele. Een half miljoen mensen zijn al meer dan een jaar arbeidsongeschikt. En dit heeft een gigantisch kostenplaatje, ook voor uw bedrijf. Zo wordt de totale kostprijs geschat op 5,3% van het bbp (cijfers OESO, 2022).
 

een deel van de puzzel én de vijver

Deze mensen hebben ook allemaal waardevolle talenten en kunnen mits extra ondersteuning het werk hervatten en opnieuw duurzaam - en/of anders - ingezet worden in de organisatie. De ­recentste cijfers van het Riziv tonen aan dat het aandeel langdurig zieken dat aan de slag gaat, sneller toeneemt dan het aandeel langdurig zieken op de hele bevolking. Met wat optimisme kunnen we dat als hoopvol zien. In het licht van de structurele krapte, biedt dit ook mogelijkheden voor uw huidige talentbeleid. 
 

focus op ‘re-integreren’ en niet op ‘tot ziens’

Dit traject werd door onze regering in 2022 aangepast om langdurig zieken de kans te geven om hun loopbaan opnieuw in handen te nemen en - indien mogelijk - het werk te hervatten binnen de eigen organisatie. Het wordt losgekoppeld van een beëindiging wegens medische overmacht en de verschillende procedures worden vandaag logger en formalistischer, met bijkomende (verborgen) kosten vandien. 

Dit structureel voorkomen biedt daarom – meer dan ooit – dé oplossing. Wat onderneemt u vandaag al? Heeft uw organisatie een visie hierop? Hanteert u een duidelijk beleid? Zijn de rollen en verantwoordelijkheden van alle stakeholders duidelijk? Wie zijn voor u de betrokken stakeholders in dit verhaal? 

Tijdens dit webinar delen wij graag ‘wat moet’ en bekijken we samen hoe u dit ‘concreet kan vertalen’ naar uw organisatie. Aan de hand van duidelijke voorbeelden bieden we u enkele handvaten aan om meteen mee aan de slag te gaan. Investeren in voorkomen draagt bij aan het werkgeluk van uw medewerkers en het optimaal inzetten van uw talenten en dus ook uw organisatiedoelstellingen en het in toom houden van de kosten. 
 

schrijf u nu in voor deze gratis online inspiratiesessie 

Wat wordt er van u als werkgever verwacht vandaag? Welke kosten wegen voor u het zwaarste door? Wat moet én wat kan? Benieuwd naar de verschillende mogelijkheden? Twijfelt u nog aan voorkomen van het uitvallen van talentvolle medewerkers? Onze experten bieden u alvast inzicht en nemen u mee in hoe het anders kan! 

Schrijf u nu in via deze link voor deze gratis online inspiratiesessie op vrijdag 21 april 2023 van 11u tot 12u.

ja, ik heb interesse

ik schrijf me in
28 March 2023

neem contact op met een expert.

ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contacteer ons