wij helpen ontslagen werknemers op weg naar een nieuwe job.

Soms kan u niet anders dan medewerkers laten gaan. Als u talent niet meer kan omarmen, omring het dan met onze specialisten. Randstad RiseSmart is de Belgische marktleider in outplacement. We werken programma’s met 360°-begeleiding en ondersteuning uit. We helpen mensen het ontslag een plaats te geven en openen de weg naar een nieuwe job op maat waarin ze hun talent ten volle kunnen benutten en ontwikkelen.

vol energie naar de toekomst.

We werken op maat van de behoeften van iedere organisatie en deelnemer. De rode draad doorheen al onze programma’s is een 360°-begeleiding en -ondersteuning. Dat doen we door een unieke mix van: 

 • Individuele sessies met een loopbaancoach - face2face en virtueel.
 • Een uitgebreid en divers aanbod van workshops (tot 50 uur).
 • Onbeperkt toegang tot een digitaal loopbaanplatform met webinars, online leermodules, tipsheets, netwerkondersteuning, een module om sollicitaties op te volgen, een persoonlijke jobhunter, toegang tot een copywriter voor CV en motivatiebrief ... .
 • Toegang tot gespecialiseerde tools en arbeidsmarktspecialisten rond welzijn, contractonderhandeling, interview- en assessmentvaardigheden, zelfstandige worden, online branding ... .
 • Onbeperkt toegang tot werkplekken in al onze vestigingen met een laptop, telefoon, printer, scanner en andere administratieve ondersteuning ter beschikking.

outplacement programma:

intake

Randstad RiseSmart neemt contact op met de ontslagen werknemer en peilt naar zijn verwachtingen en waar hij de begeleiding wil laten doorgaan. Er wordt een loopbaancoach toegewezen en een eerste afspraak vastgelegd. 

De medewerker schrijft zich in voor de eerste workshop ‘Welkom’ en maakt een profiel aan op ons loopbaanplatform Spotlight.

start van het persoonlijke traject

Samen met de loopbaancoach stippelt de deelnemer zijn persoonlijk traject op maat uit en beslist hij wanneer en waar hij workshops wil volgen. De meeste deelnemers doorlopen de drie stappen van onze methodologie: ontdek jezelf, plan je aanpak, voer je plan uit. 

Op Spotlight kan de deelnemer webinars, tools en tipsheets raadplegen en e-learnings volgen. Hij kan hier ook een beroep doen op gespecialiseerde diensten: een persoonlijke jobhunter, een specialist in personal branding …

De workshops van een dag zijn echte doe-workshops om vaardigheden te oefenen, zoals het bepalen van een jobdoelwit of het opmaken van een plan voor een sollicitatiecampagne.

op zoek naar een nieuwe job

Wanneer de deelnemer klaar is om een nieuwe job te zoeken, staat hij er niet alleen voor. De coach stimuleert hem om naar de wekelijkse coachingsessies te komen. Tijdens deze sessies begeleidt een coach een kleine groep deelnemers in deze cruciale fase naar een nieuwe job. 

extra’s

Afhankelijk van het programma kan de deelnemer tijdens zijn traject en in samenspraak met zijn loopbaancoach gebruikmaken van extra diensten zoals individuele sessies met domeinexperten, zelfanalysetools, interviewsimulaties, brainstormsessies … 

Alle deelnemers kunnen (zonder reservatie) gedurende de volledige duur van hun programma bij ons op kantoor komen werken. We hebben volledig uitgeruste werkplekken (pc, telefoon, printer en scanner), kranten en magazines, koffie, water en frisdranken à volonté, een fysieke vakbibliotheek … en netwerkevenementen.  

 

wanneer moet u outplacement aanbieden?

U bent wettelijk verplicht om outplacement aan te bieden aan ontslagen werknemers met een opzegtermijn van minstens 30 weken of een opzegvergoeding die minstens deze periode dekt, en aan werknemers die minimum 1 jaar anciënniteit hebben en ouder zijn dan 45 jaar. 

Daarnaast kunt u ook vrijwillig outplacement aanbieden aan een ontslagen werknemer. 

U bent verplicht om binnen de 15 dagen na het ontslag een outplacementaanbod te doen. 

hoe lang duurt de begeleiding en wie betaalt? 

Bij een individueel ontslag biedt u een individueel of groepsoutplacement aan. Dit omvat een begeleiding van 60 uren verspreid over maximaal 12 maanden.

 • In sommige gevallen kunt u opteren om meer uren aan te bieden over een langere periode. 
 • Bij een collectief ontslag en de oprichting van een tewerkstellingscel gelden andere regels: 
  - ontslagen medewerkers jonger dan 45 jaar hebben recht op 30 uren begeleiding gedurende 3 maanden.
  - ontslagen medewerkers ouder dan 45 jaar hebben recht op 60 uren begeleiding gedurende 6 maanden. 

Sinds 2019 is ook outplacement bij medische overmacht (wet Jobsdeal) van toepassing:

 • bij een beëindiging van een arbeidsoverkomst met een medewerker die langdurig ziek is en vermoedelijk niet meer zal terugkeren naar uw onderneming al dan niet ondersteund door een medisch getuigschrift.
 • bij een beëindiging van een arbeidsoverkomst met een medewerker die na langdurige afwezigheid het werk hervatte via een re-integratietraject, maar waarvan u vaststelt dat de hervatting niet loopt zoals gewenst en u bijgevolg een einde maakt aan de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht.

De kost van het outplacement wordt steeds door de werkgever betaald. Afhankelijk van het aantal weken opzegtermijn en de beslissing of de werknemer al dan niet zijn opzeg moet presteren, kan u als werkgever 4 weken loon afhouden van de opzegvergoeding om het outplacement te betalen. 

raadpleeg hier ons schematisch overzicht.

download

wat als mijn werknemer geen interesse heeft?

Toch moet u outplacement aanbieden. De werknemer heeft daarna één maand de tijd om het aanbod schriftelijk al dan niet te aanvaarden. Als hij weigert, kan hij zijn werkloosheidsuitkering in bepaalde gevallen verliezen. 

TIP: moedig de ontslagen medewerker aan zijn tijd te nemen om te beslissen of hij wil ingaan op het aanbod. Hij kan bij Randstad RiseSmart steeds terecht voor een vrijblijvende kennismaking.

waarom kiezen voor Randstad RiseSmart?

 • toptalent: toegang tot de beste loopbaancoaches en projectmanagers.
 • bewezen resultaten: in 2018 begeleidde Randstad RiseSmart bijna 2.300 mensen op individuele basis. Daarvan vond 92% een nieuwe job na 6 maanden begeleiding of meer. 
 • doelgroepgericht: 23% van de mensen die bij ons een outplacementtraject volgen, is ouder dan 55 jaar. Daarvan vindt 38% binnen de 6 maanden een nieuwe job.
 • up-to-date: we werken met hedendaagse methodologieën en innovatieve tools, kennen de nieuwste wetgeving en volgen de arbeidsmarkt nauw op.
 • nationale spreiding: volledige nationale dekking met 12 Randstad RiseSmart-kantoren en meer dan 150 andere locaties van de Randstad Group waar Randstad RiseSmart gebruik van kan maken

neem contact op met een expert.

ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contacteer ons