de 5 vaardigheden die elke HR-manager moet hebben

De rol en de prioriteiten van de HR-manager veranderen voortdurend. Maar deze 5 vaardigheden blijven essentieel. 

Eerst even naar de cijfers kijken. Het World Economic Forum voorspelde in januari 2020 dat er tegen 2022 ongeveer 133 miljoen nieuwe banen gecreëerd zullen worden als antwoord op de vierde industriële revolutie. 42% van de kernvaardigheden die nodig zijn om bestaande banen uit te voeren, zal veranderen.

Logisch dus dat de rol van de HR-manager óók verandert. De lijst met vaardigheden die wij hier opsommen, is dan ook verre van volledig. Mee evolueren met de wereld van werk, blijft de boodschap.

Wat je naadloos bij de eerste vaardigheid brengt ... 

1. je bent wendbaar

Een werknemer met een cruciale rol die je organisatie verlaat, een onverwachte herstructurering, andere business-verwachtingen: als HR-manager moet je je vaak aanpassen aan veranderingen.

Wendbaar zijn, betekent dan ook: efficiënt reageren op die veranderingen.

> Maak werk van talentontwikkeling en talentmobiliteit binnen je organisatie.

Op die manier stem je de passies en de vaardigheden van je medewerkers af op de bedrijfsdoelstellingen. En − heel belangrijk − je helpt hen de beste versie van zichzelf naar boven te brengen en te groeien in hun loopbaan en binnen je bedrijf. 

Talentmobiliteit stelt medewerkers in staat makkelijk mee te bewegen met veranderingen en maakt hen, en dus ook jouw organisatie, futureproof.

Als HR-manager speel je een cruciale rol in het opzetten van interne initiatieven om talentontwikkeling en talentmobiliteit te stimuleren. 

Een cultuur van continu leren, is daarin essentieel. Zorg ervoor dat je medewerkers een groeimindset ontwikkelen en behouden en hun vaardigheden uitbreiden door reskilling en upskilling (om- en bijscholing).

Je medewerkers helpen wendbaar te zijn? Dat is ook belangrijk als je ze moet laten gaan. Een goede outplacementbegeleiding helpt hen om snel een nieuwe baan te vinden.
 

2. je omarmt data

Als HR-manager de nieuwste technologie omarmen en inzicht hebben in analytics? Dat kan de efficiëntie van je organisatie verhogen én het verschil maken met andere kandidaten in de zoektocht naar nieuwe HR-managementrollen.

> Analytics helpen je om:

  • inzicht te krijgen in de totale tijdsinvestering en kost om werknemers in dienst te nemen
  • patronen op het spoor te komen die personeelsverloop veroorzaken
  • trends en thema’s te halen uit feedback van werknemers
  • te beoordelen hoe efficiënt outplacementprogramma’s zijn.
     

3. je bent sterk in communicatie

Van potentiële werknemers tot directie: HR-managers communiceren dagelijks met heel diverse doelgroepen. Sterke mondelinge en schriftelijke vaardigheden zijn dan ook essentieel.

> Zo doe je dat:

  • communiceer transparant en duidelijk
  • communiceer vroeg en vaak, mondeling en schriftelijk: zeker bij veranderingen, zoals herstructureringen. Zelfs als je niet meteen alle antwoorden en details hebt.

Transparant communiceren helpt je om vertrouwen en loyaliteit op te bouwen.
 

4. je bent empathisch en toont medeleven

Zorg ervoor dat je deur altijd openstaat. Laat je medewerkers weten dat ze met vragen en bezorgdheden bij jou terechtkunnen.

Goed kunnen luisteren, is een cruciale vaardigheid van een HR-manager. Vaak is het al voldoende om een klankbord te zijn voor de bezorgdheden van je medewerkers. Over het evenwicht tussen werk en privé, bijvoorbeeld. 

Mogelijk komt je medewerker zelf met een oplossing, zoals flexibelere werktijden. Luister actief en probeer de situatie vanuit zijn/haar perspectief te bekijken.

Welke boodschap je ook moet brengen, laat zien dat je rekening houdt met de emoties van je medewerkers. Zo creëer je vertrouwen dat tot meer betrokkenheid, een betere samenwerking en hogere productiviteit leidt. 
 

5. je bent discreet en gaat ethisch te werk

Personeelsgegevens, klachten, ontslagen: als HR-manager  krijg je te maken met zaken die gevoelig liggen. Ga er discreet mee om. Doe je dat niet, dan tast je het vertrouwen van medewerkers aan en het kan ook juridische gevolgen hebben. 

 

Werk maken van talentontwikkeling en talentmobiliteit? Kiezen voor de beste outplacementbegeleiding? Onze specialisten staan voor je klaar. Neem zeker contact op met ons.

meer weten?

contacteer ons
06 August 2021

neem contact op met een expert.

ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contacteer ons