Skip to main content

de link tussen productiviteit en welzijn

de link tussen productiviteit en welzijn_579
,

Hoe kunnen we onze werknemers zo productief mogelijk houden? Het is een vraag die ons sinds het begin van de Industriële Revolutie bezighoudt. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt: inzetten op welzijn is het antwoord. We sommen enkele interessante bevindingen voor je op.

 

productiviteit is belangrijker dan ooit

De huidige uitdagingen voor een KMO zijn niet mals. En de concurrentie is vaak hard. Dus moet je tot het uiterste gaan om meer te doen met minder. Op budgettair vlak, bijvoorbeeld. Zo hebben bedrijven hun budgetten tot gemiddeld 25% moeten verlagen tijdens de pandemie.

Daarbovenop is de wens van de consument is ook veranderd. Het internet heeft gezorgd voor instant gratification: een verslaving aan onmiddellijk, maar kortstondig geluk. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld naar next-day deliveries. Om de vraag bij te houden, moet je dus snel en productief zijn. 

HR heeft na enkele uitdagende jaren dankzij Covid-19 ook meer en meer moeite om talent vinden. De vraag stijgt, young potentials met de nodige skills blijven weg.
 

de voordelen van welzijn op de werkvloer

Je staat als leidinggevende of als HR-dienst in voor de mentale toestand van je werknemers. Dat klinkt als een grote verantwoordelijkheid, maar zorgen voor de mentale gezondheid op de werkvloer is voordelig voor iedereen. 

  • absenteïsme daalt
    Een gezonde werknemer is gemotiveerder en vaker fysiek aanwezig. Zorg je voor de mentale en fysieke gezondheid? Dan daalt het absenteïsme. Volgens Australisch onderzoek blijven ongezonde mensen tot 9 keer vaker thuis
  • retentie stijgt
    Nieuwe mensen aannemen kost je bedrijf tijd en geld. Zorg er daarom dat het personeelsverloop beperkt blijft. Werknemers met een bepaalde senioriteit zijn bovendien gemiddeld gezien productiever in hun job dan werknemers in opleiding. 
  • positieve employer brand
    Jouw bedrijfswaarden reflecteren zich in hoe je je personeel behandelt. Dit kan de doorslaggevende factor zijn voor klanten, sollicitanten en partners om voor jouw bedrijf te kiezen. 
     

de impact van een welzijnsbeleid op productiviteit

Productiviteit is ook sterk verbonden aan mentale gezondheid. Zo blijkt uit de resultaten van enkele interessante onderzoeken. Hier enkele conclusies en tips:  

  • fysieke gezondheid boost productiviteit 
    Gezond eten zorgt voor 25% meer productiviteit
    - 3 keer sporten in de week zorgt voor 15% meer productiviteit
    - Sporten en gezond eten geeft 27% minder kans op afwezigheid
    Mensen met een goede fysieke gezondheid werken sneller, effectiever en langer. 

    => Tip voor de werkgever: Zet in op gezondheid op de werkvloer: las bewegingspauzes in en voorzie gezond eten.
     
  • gelukkige werknemers zijn productiever
    Volgens een studie van Oxford University zijn mensen die hun geluk hoog inschatten 13% productiever dan ongelukkige mensen. Geluk zorgt voor meer focus en motivatie. Ook toekomstperspectieven zoals promotie, opslag of bonussen, kunnen bijdragen tot motivatie en geluk.

    => Tip voor de werkgever: Moedig je medewerkers aan om open te communiceren rond positieve en negatieve emoties. Stel je flexibel op naar thuiswerk toe, of voor het regelen van persoonlijke zaken buiten het werk. Reik opleidingen aan en zet in op sociaal contact onder werknemers voor een sterk teamgevoel.
     
  • geen aandacht voor mentale gezondheid, haalt productiviteit omlaag.
    Productiviteit daalt met 35% als er geen aandacht is voor mentale gezondheid. Psychische problemen kunnen een negatief effect hebben op het geheugen, kritische denkvaardigheid en focus. Bij mentale problemen zoals depressie, kunnen er zelfs fysieke symptomen optreden zoals vermoeidheid. 

    => Tip voor de werkgever: Bied naast mentale ondersteuning ook een werkplek aan die inzet op de kleine gelukjes. Lekkere koffie, een pingpongtafel voor even stoom af te blazen of een gezellige zithoek.
     
  • stress verlaagt productiviteit
    Meer dan 30% van alle werknemers heeft jobgerelateerde stress. Dit kan invloed hebben op de mentale gezondheid en in sommige gevallen zelfs leiden tot een burn-out. Hou de vinger aan de pols en probeer stress-signalen snel op te pikken. Na een burn-out is het moeilijk voor je werknemer om zijn meest productieve zelve te zijn. 

    => Tip voor de werkgever:
    - Doe de check-in
    - Onderzoek hoe jouw bedrijfscultuur omgaat met stress. Je wil je mensen pushen om hun beste zelf te zijn, natuurlijk! Maar maak je doelen haalbaar.

    Zorg bij de aanwerving dat een nieuwe werknemer effectief in het team past en maak een punt van open communicatie.

werk aan de winkel?

Maak je geen tijd om in te zetten op welzijn? Dan vertaalt zich dat al snel in een gebrek aan focus en werkplezier, wat zorgt voor een mindere service naar je klanten toe.

Maar panikeer nog niet. Stel jezelf volgende vragen:

  • zijn je klanten tevreden van je product en/of dienst?
  • is je bedrijf rendabel? Komen de personeelskosten overeen met je berekeningen? 
  • behaalt het huidige team jouw doelen?
  • lost elke werknemer de vooropgestelde verwachtingen in? 

Antwoord je positief op bovenstaande vragen, dan mag je er voorzichtig van uitgaan dat de productiviteit van jouw bedrijf op punt staat.

Twijfel je toch aan de productiviteit of het welzijn van je werknemers? Nood aan begeleiding? Neem contact op met een van onze Randstad RiseSmart experts om in te zetten op welzijn én productiviteit.

,

meer weten?

contacteer ons